Cursa pentru prezidentiale este una dintre Victor Ponta si cei care sunt anti-Ponta, iar premierul ar urma sa devina presedinte daca nu va face nimic "strigator la cer", considera John Feffer, unul dintre directorii Foreign Policy in Focus.
Autorul si jurnalistul Huffington Post vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre principalul rol pe care viitorul presedinte al Romaniei ar trebui sa il joace in regiune si despre tripla amenintare cu care se confrunta tarile din aceasta parte a Europei.
Totodata, John Feffer spune ca, pentru Romania, la fel de important ca viitorul este si sa se impace cu trecutul sau, adaugand ca tara noastra a facut o treaba destul de buna cand vine vorba despre combaterea coruptiei.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
Sunteti familiarizat cu Romania, cum vedeti viitoarele alegeri prezidentiale, avand in vedere ca va fi o schimbare semnificativa dupa 10 ani de conducere a lui Traian Basescu?
Nu sunt sigur daca va fi o schimbare semnificativa dupa viitoarele alegeri. Politicile economice ale Guvernului Romaniei, de exemplu, sunt constranse de conditiile Uniunii Europene si, acum, ale FMI. In plus, daca Victor Ponta castiga, asa cum se asteapta multi, va continua politicile…prim-ministrului Victor Ponta.
Pe de alta parte, Romania este aproape de a iesi din epoca lustratiei, cel putin pentru presedintie. Va fi o usurare pentru politicieni incetarea discutiilor obsesive despre daca acest sau acel candidat a fost colaborator al Securitatii.
Alegeri prezidentiale 2014: Unde, cand si cum votam
Exista doi candidati principali – prim-ministrul Victor Ponta si presedintele PNL si primar al Sibiului, Klaus Iohannis. Ce sanse are fiecare sa devina presedinte al Romaniei?
Ponta si-a mentinut un avans semnificativ in fata lui Iohannis. A condus cu 41 de procente la 28, la sfarsitul lui august (si cu alti candidati luati in considerare), iar acum conduce in disputa directa cu 57% la 43%. Acestea sunt sondajele CSCI. Daca Ponta nu va spune sau va face ceva cu adevarat strigator la cer, cel mai probabil va fi viitorul presedinte al Romaniei.
Ponta castiga fluierand prezidentialele. Cum se descurca ceilalti candidati – sondaj CSCI (Video)
Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie
Prim-ministrul Victor Ponta este principalul rival al presedintelui Traian Basescu. Cum este vazuta aceasta „lupta” dintre cei doi?
Basescu a fost foarte aproape sa fie demis din functie la a doua incercare de suspendare, in 2012. Votul a fost impotriva lui, insa nu a fost un numar suficient de electori pentru a valida alegerile. In mod evident, popularitatea sa a scazut cu trecerea anilor. Criticii il acuza ca ii ataca doar pe opozantii sai politici in campania sa anticoruptie. Iar scandalul care l-a implicat pe fratele sau in aceasta vara nu l-a ajutat la imagine.
Cat il priveste pe Ponta, pozitiile sale antiausteritate il fac cu siguranta mai popular, insa inca o data va trebui sa ia in calcul spatiul mic de manevra stabilit de UE si de FMI. Insa este aceasta intr-adevar o lupta intre Ponta si Basescu intr-o forma diferita? Nu cred. Centrul-dreapta a avut dificultati in ajungerea la un personaj comun care sa il inlocuiasca pe Basescu. Pana acum, este o cursa intre Ponta si anti-Ponta.
Care este principalul rol pe care viitorul presedinte al Romaniei ar trebui si ar urma sa il joace in regiune?
Este extrem de important ca tarile din Europa Centrala si de Est sa conlucreze decat sa concureze una impotriva celeilalte pentru comert, investitii si turisti. Grupul de la Visegrad a stabilit un model de cooperare. Exista de asemenea cooperare in curs de dezvoltare in randul fostelor componente ale Iugoslaviei. Exista ceva cooperare in randul tarilor danubiene si asa mai departe.
Un presedinte roman ar trebui sa treaca dincolo de granite si sa puna accent pe problemele comune cu care se confrunta regiunea – somajul, exodul creierelor, degradarea mediului inconjurator, dependenta de combustibilii fosili si asa mai departe. Indeosebi important este angajamentul cu Ungaria, cu toate ca stiu ca a conlucra cu Fidesz nu este cea mai usoara sarcina.
Vremurile s-au schimbat fata de 2004. De atunci, Romania a aderat la Uniunea Europeana, iar estul Europei este un loc mai volatil acum. Care sunt principalele subiecte pe care un candidat si, prin urmare, un viitor presedinte ar trebui sa se concentreze, atat pe plan intern, cat si pe plan extern?
Chiar acum, regiunea se confrunta cu tripla amenintare a „pseudo-democratiei”, economiei de austeritate si a intolerantei sociale. Un presedinte roman, in viziunea mea, ar trebui sa adopte o pozitie puternica pentru separatia puterilor (de exemplu, independenta justitiei), pentru rolul pozitiv, democratic pe care statul il poate juca in asigurarea cresterii economice echitabile si sustenabile, si pentru tratamentul corect si just al minoritatilor etnice, sexuale si ale altora.
Care este miza pentru Romania, in urmatorii cinci ani?
Este important ca Romania sa priveasca spre viitor – spre viitoarea crestere economica, independenta energetica, stabilitate politica si armonie interetnica. Insa este la fel de important pentru Romania sa se impace cu trecutul sau.
Romania de-abia incepe sa abordeze chestiunea vinovatiei celor responsabili pentru cele mai grave crime din timpul epocii comuniste, primele procese de-abia demarand. Acesta este un proces extraordinar de important si poate ajuta la intarirea statului de drept in Romania. De asemenea, ar fi de ajutor daca Guvernul ar publica informatiile pe care le are despre unele dintre piesele lipsa din istoria recenta a Romaniei, de exemplu ce s-a intamplat in timpul perioadelor critice din anii 1989 si 1990.
Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a vorbit recent despre „cancerele gemene ale regresului democratic si coruptiei”, referindu-se la tarile din Europa Centrala si de Est. In ce fel aceste afirmatii vizeaza Romania?
Cred ca Romania a facut o treaba destul de buna cand vine vorba despre combaterea coruptiei. Spre deosebire de unii dintre vecinii sai, nu a ezitat sa arunce lideri de top in inchisoare. Banuiesc ca Nuland se referea mai mult la Ungaria. Insa, desigur, Romania nu ar trebui sa se culce pe-o ureche. Fiecare tara se confrunta cu cancerele gemene ale regresului democratic si coruptiei, si as include desigur si Statele Unite in acea apreciere.
Nuland, atac dur la liderii din regiune care protejeaza coruptia (Video)
John Feffer este unul dintre directorii Foreign Policy in Focus, un proiect al Institutului pentru Studii Politice, o asociatie fondata in anul 1963 si care are sediul in Washington.
Autor al mai multor carti si numeroase articole, Feffer a fost reprezentant cu afacerile internationale in Europa de Est si Asia de Est pentru Comisia American Friends Service si a urmarit transformarile care au avut loc in estul Europei din anul 1989. A studiat in Anglia si Rusia si a trait in Polonia si Japonia. De asemenea, a predat un curs de conflict international la o universitate din Seul, in iulie 2001, tinand prelegeri si la alte universitati din SUA si Japonia. A scris carti despre atacurile impotriva Islamului, Peninsula Coreeana si despre globalizare.